Hvad er du på udkig efter?

Høns skal stadig holdes under tag

af | jan 3, 2017

Den alvorlige fugleinfluenza H5N8 breder sig stadig i Europa og har senest ramt Irland. Derfor opretholder Fødevarestyrelsen de forholdsregler, der har holdt sygdommen ude af danske erhvervsbesætninger.

​Selv om 2016 er blevet til 2017, gælder stadig de forholdsregler, som Fødevarestyrelsen indførte som reaktion på, at der den 10/11 2016 blev fundet fugleinfluenza H5N8 i vilde fugle i Danmark. Så fjerkræ skal stadig holdes under tag og bag hegn som beskrevet på Fødevarestyrelsens hjemmeside, ligesom udstillinger, markeder og andre samlinger af fugle og fjerkræ fortsat er forbudt.​

Forholdsreglerne har formentligt været medvirkende årsag til, at sygdommen på nuværende tidspunkt ikke er fundet i flere besætninger end den ene hobbybesætning, der blev ramt i slutningen af november. Netop fordi danske erhvervsbesætninger ikke har været ramt af sygdommen, er det vigtigt at understrege, at danske fjerkræprodukter er sikre og ikke inficeret med fugleinfluenza.

Flere europæiske lande ramt
Sygdommen breder sig dog fortsat i Europa og har henover julen ramt nye lande, heriblandt Irland, og der har været en lang række udbrud i fjerkræbesætninger, bl.a. i Polen. Derfor vil Fødevarestyrelsen fortsat holde øje med, hvordan sygdommen udvikler sig i vilde fugle herhjemme.

Indsamlingen af vilde fugle har holdt pause mellem jul og nytår, men i dag genoptager Beredskabsstyrelsen sit arbejde med at samle de fugle ind, som Fødevarestyrelsen beder om på baggrund af indmeldinger fra borgerne. Fødevarestyrelsen vil derfor opfordre til, at du benytter kontaktformularen på hjemmesiden, hvis du finder større grupper af døde fugle i naturen. Dette gælder også, hvis du finder fugle de steder, hvor der tidligere er fundet vilde fugle med fugleinfluenza.

Du kan følge med i situationen blandt vilde fugle her.

Først når Fødevarestyrelsen gennem de næste 2-3 uger har fået et fornyet overblik over fugleinfluenzasituationen i de vilde fugle, vil styrelsen vurdere, om der kunne være mulighed for at lempe kravet om indelukning af fjerkræ.

Kontakt
Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 22 84 48 34