Hvad er du på udkig efter?

Fødevarestyrelsen ophæver zone rundt om fugleinfluenzaramt fjerkræbesætning

af | dec 22, 2016

Fugleinfluenzaen har ikke spredt sig fra den besætning, hvor sygdommen blev fundet i slutningen af november.

Fødevarestyrelsen har nu haft kontakt til samtlige erhvervsfjerkræhold i 10 kilometers radius rundt om den hobbybesætning i Ålsgårde, der blev ramt af fugleinfluenza i slutningen af november.

Da der igennem flere uger ikke er kommet meldinger om sygdomsproblemer i nogle af fjerkræholdene indenfor zonen kan Fødevarestyrelsen nu ophæve den overvågningszone, der blev oprettet som reaktion på udbruddet af fugleinfluenza i den ramte besætning.

– Det er dejligt at kunne konstatere, at fugleinfluenzaen ikke nåede at sprede sig fra den ramte besætning, før vi fik grebet ind. Men faren er ikke ovre endnu; vi finder stadig døde vilde fugle med fugleinfluenza i hele landet, og sygdommen breder sig i øvrigt fortsat med udbrud i fjerkræbesætninger i flere nye lande i Europa, så det er vigtigt, at fjerkræejere fortsat følger vores krav om at holde deres høns under tag, siger souschef i Fødevarestyrelsen, Stig Mellergaard.

Ophævelsen af zonen betyder, at man igen må flytte sit fjerkræ i området, men det skal stadig holdes indendørs eller i hønsegård med fast tag – tagplader eller presenning.

Fugleinfluenzaen breder sig blandt vilde fugle
Fødevarestyrelsen indførte 14. november bl.a. krav om overdækning af flere typer fjerkræ og fugle, samt et forbud mod samlinger af fugle og fjerkræ. De skærpede regler blev indført, efter der Fødevarestyrelsen fandt den højpatogene og dermed stærkt smitsomme fugleinfluenza H5N8 i vilde troldænder på Møn og på Sjælland.

Siden da har sygdommen – som forventet – vist sig i vilde fugle i de fleste andre egne af landet. Den er indtil videre fundet i 63 vilde fugle; senest i en død duehøg, der blev samlet op i Aalbæk nord for Frederikshavn i sidste uge – og flere fugle er på vej ind til DTU Veterinærinstituttets laboratorium med hjælp fra Beredskabsstyrelsen.

– Indsamlingen af vilde fugle holder juleferie, men fortsætter ufortrødent på den anden side af nytår. Det er vigtigt for os at holde øje med sygdommens udbredelse, og ikke mindst er overvågningen vigtigt i forhold til at vurdere, hvornår sygdommen er forsvundet. Men der er desværre ikke noget, der tyder på, at den dag er lige om hjørnet, siger Stig Mellergaard.

Fakta om den nuværende fugleinfluenza i Danmark

10/11: Fødevarestyrelsen konstaterer fugleinfluenza H5N8 i en død troldand, fundet i København og en flok døde troldænder, fundet på Møn. Dagen efter indfører Fødevarestyrelsen forbud mod udstillinger og andre samlinger af fjerkræ samt skærpede regler om smittebeskyttelse for fjerkræhold.
13/11: Fødevarestyrelsen destruerer 540.000 æg på æggerugeri i Sønderjylland efter de tyske myndigheder har konstateret fugleinfluenza H5N8 i den besætning i Schleswig-Holstein, som æggene stammer fra.
21/11: Fødevarestyrelsen konstaterer fugleinfluenza i en flok tamænder i en hobbybesætning i Ålsgårde i Nordsjælland og opretter hhv. beskyttelseszone på 3 km’s radius og overvågningszone på 10 km’s radius rundt om den ramte besætning.
22/11: Fugleinfluenza nu også konstateret i vilde fugle, fundet på Sydfyn (troldand) og Als (svartbag)
24/11: Fugleinfluenza fundet i vilde fugle i Midtjylland, hhv. en svartbag fra Norddjurs og en knopsvane fra Skanderborg
29/11: Fugleinfluenza fundet i svartbag på Bornholm
5/12: Fugleinfluenza fundet i sølvmåge i Sæby i Nordjylland
13/12: Fødevarestyrelsen ophæver beskyttelseszone rundt om den ramte besætning
16/12: Hidtil seneste fund i en duehøg, fundet i Aalbæk i Nordjylland
22/12: Fødevarestyrelsen ophæver overvågningszone rundt om den ramte besætning

Links
Læs mere om den aktuelle situation.
Se kortet over fundne vilde fugle med fugleinfluenza.
Læs mere om fugleinfluenza.

Yderligere oplysninger:
Fødevarestyrelsens pressevagt, tlf. 22 84 48 34